Trzy powody, dla których warto zacząć pić kawę ziarnistą

Wytrawni kawosze nie bez powodu sięgają przede wszystkim po kawy ziarniste. Takie produkty mają naprawdę mnóstwo zalet, a ich mielone i rozpuszczalne odpowiedniki pod wieloma względami nie mogą w ogóle z nimi konkurować. Sprawdź, dlaczego zdecydowanie warto rozpocząć przygodę z piciem kawy ziarnistej.

Wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat

Napój przygotowany ze świeżo zmielonych ziaren kawy ze strony https://mkfresh.pl/kawy jest zwyczajnie smaczniejszy i ma przyjemniejszy, bardziej wyrazisty zapach. Ma to związek z procesem wietrzenia, który zaczyna się niemal od razu po zmieleniu ziaren. Dlatego właśnie kawy, które trafiają do klienta nawet po kilku miesiącach od zmielenia, nie mają tak głębokiego smaku i aromatu.

Dłuższa świeżość niż kawa mielona

Kawa mielona szybko traci swoje właściwości i to nawet w przypadku prawidłowego przechowywania. Z kolei ziarna znacznie dłużej zachowują świeżość, a różnica w porównaniu ze zmielonym proszkiem jest naprawdę spora. Z tego powodu nie zaleca się np. mielenia kawy ziarnistej ze sklepu online MK Cafe na zapas. Najlepiej wrzucić ziarna do młynka tuż przed rozpoczęciem przygotowywania napoju.

Wysokiej jakości napój na miarę potrzeb

W przypadku kawy mielonej klient nie może ocenić jakości ziaren, które zostały użyte przez producenta. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja z kawą ziarnistą, której jakość i sposób palenia można sprawdzić od razu po otwarciu opakowania. Ponadto kawy ziarniste pozwalają na przygotowanie napoju idealnie dopasowanego do własnych potrzeb. Można bowiem samodzielnie ustalić grubość mielenia, co daje większą dowolność w wyborze sposobu parzenia kawy i wykorzystywanych w tym celu urządzeń.

By admin