Niemcy mają bardzo bogatą historię produkcji i wytwarzania wina, która uczyniła je liderem w branży winiarskiej. Jeśli chodzi o wybór idealnego niemieckiego wina, istnieje kilka czynników, które należy rozważyć przed podjęciem ostatecznej decyzji o zakupie, która butelka będzie dla Ciebie najlepsza. Wina niemieckie są produkowane z różnych winogron, które są uprawiane w bardzo rygorystycznych i ściśle kontrolowanych warunkach w celu uzyskania jak najlepszego wina. Wina niemieckie sklep to raj dla koneserów niemieckich trunków. Niemcy oferują szeroki wybór winogron najwyższej jakości, z których wszystkie mają unikalne cechy, jeśli chodzi o smak i wrażenia dla kubków smakowych.
Wina niemieckie sklep – unikalne smaki
Nic tak nie rozpoczyna wieczoru jak butelka dobrego wina musującego. Niemieckie wino musujące, wzorowane na znanej na całym świecie produkcji szampana w pobliskiej Francji, znane jest pod nazwą sekt i pochodzi z regionu Mosel w Niemczech. Na tym cienkim pasie ziemi graniczącym z rzeką Mozel w zachodnich Niemczech uprawia się przede wszystkim winogrono riesling, które jest podstawą niemieckiego sekt, a w zasadzie podstawą większości niemieckich win. Oznaką wytrawności niemieckiego wina jest słowo „kabinett”. Wytwarzane z dojrzałych winogron rieslinga, zbieranych we wczesnym okresie wegetacji, wino jest wytrawne, z większą ilością kwasu niż owoców i niższą zawartością alkoholu. Jego nazwa pochodzi od słowa szafa, co oznacza, że wino dojrzewa z wiekiem i najlepiej pozostawić je w szafie na kilka lat przed podaniem. Coraz wyżej na skali słodkości plasuje się spatlese. Winogrona te pozostawia się na winorośli dłużej, aby wyprodukować więcej cukru. Smak jest bogatszy niż w przypadku win wytrawnych. Aby wydobyć smak słodkiego wina spatlese, należy łączyć słodkie i pikantne potrawy. Sugerowane są tarty owocowe i suflet serowy. Auslese jest jeszcze słodsze i ma głębszy kolor niż spatlese. Wino to dobrze się starzeje i doskonale komponuje się z deską serów.